Krystalizacja soli to eksperyment, który przeprowadzała klasa III w związku z tematem lekcji: bogactwa naturalne.

 

Realizując tematykę "Wczoraj, dziś, jutro" klasa III nawiązała do nie tak odległej przeszłości, przynosząc pamiątki po swoich przodkach. Były to zdjęcia, maselnica, tarka do prania i młynek do kawy. Uczniowie bardzo chętnie rozmawiali o przeszłości, by w następnych dniach wykonać drzewo genealogiczne swojej rodziny.

W trakcie realizacji tematyki „Żyj zdrowo i kolorowo” uczniowie z klasy I wykonali smaczną i zdrową sałatkę owocową.
Przed przystąpieniem do pracy wzajemnie pomagały sobie przy zakładaniu i wiązaniu fartuszków.
Następnie po zapoznaniu się z zasadami bezpiecznego posługiwania się nożem i po dokładnym umyciu rąk i produktów, mali kucharze zabrali się do krojenia owoców.
Po przyrządzeniu sałatki dzieci z wielkim apetytem przystąpiły do jej degustacji.
Sałatka wszystkim bardzo smakowała - z pewnością dlatego, iż została zrobiona własnoręcznie przez dzieci. A oto etapy pracy utrwalone w obiektywie aparatu fotograficznego.

/oprac. Danuta Myśliwiec

Pierwszoklasiści przygotowali na zajęciach „Żyj zdrowo i kolorowo” zdrową surówkę z marchwi i jabłek.
A to ich przepis.
Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • cukier do smaku
Przygotowanie
Umyjcie warzywa i owoce. Następnie obierzcie je ze skórki. Zetrzyjcie marchewkę na drobnych oczkach tarki, a jabłko – na grubych (uwaga na palce). Włóżcie przygotowane składniki do salaterki i dokładnie wymieszajcie. Dodajcie cukier do smaku i zamieszajcie jeszcze raz.
Wypróbujcie sami w domu.
Smacznego :-)
Ale to nie wszystko. Nasza suróweczka była NAJSłODSZA NA ŚWIECIE – NAPRAWDĘ, ponieważ gdy pani robiła nam fotkę, wsypaliśmy do surówki... całą cukiernicę! Ha, ha, ha!!!
oprac. Danuta Myśliwiec
 
 
Klasa III w ramach zajęć o tematyce "Jesień w lesie" wybrała się na wycieczkę do pobliskiego lasu. Podglądaliśmy przyrodę, zbieraliśmy skarby jesieni, był też czas na posiłek i zabawę.